Kongresi

Udruženja kardiologa Srbije

nazad

ISS2022

10.12.2022 - 10.12.2022
Hotel Mona Plaza, Beograd

Poštovani,

Želimo da Vas obavestimo da će se 10. decembra 2022. u hotelu Mona Plaza, Beograd, održati simpozijum pod nazivom: ISS2022 „Iznenadna srčana smrt u sportu i rekreaciji: Kako sprečiti tragičan kraj?” koji je planiran za 10. decembar 2022. godine, u Beogradu u Organizaciji Udruženja za sportsku kardiologiju Srbije.

Incidenca iznenadne srčane smrti (ISS) kod sportista kreće se od 1:40 000 do 1:250 000,2-5 i na ovu varijaciju utiče heterogenost u metodologijama, populacijama i sportskim disciplinama između studija. Smrtni slučajevi među mladim sportistima (starosti ≤35 god) se uglavnom javljaju u dobi od 14 do 30 godina i najčešći su u drugoj deceniji života. Preko 80% ISS se javlja tokom intenzivnog treninga ili takmičenja.

Takođe, sa porastom broja rekreativaca koji se ne javljaju na skrining preglede niti na kontrolne preglede povećala se učestalost ISS u teretanama i na terenima. Ovaj rizik se razlikuje u zavisnosti od starosti sportista i prisustva kardiovaskularnih bolesti.

Svaka starosna grupa treba da ima stroge preporuke koje se tiču vrste, trajanja i snage sporta koji se bavi. Zbog svega toga, USKS ima poseban cilj da podigne svest stručne javnosti ali i opšte populacije o značaju skrininga i rane prevencije ISS kao i neophodne posebne edukacije lekara, tehničara i sportskih radnika za praćenje i lečenje sportista i rekreativaca i poznavanje karakteristika svih sportova i normal nih kao i patoloških odgovora na vežbanje.

Takođe, poseban segment edukacije jeste primena lekova i suplemenata u različitim ciljnim grupama od elitnih sportista do naizgled zdravih rekreativaca kao i osoba sa srčanim oboljenjem koje takođe treniraju.

Informacije o programu i registraciji na www.usks.org, kao i na sajtu tehničkog organizatora agencije Rubicon travel (www.rubicontravel.rs)

Prof dr Ivana Nedeljković Predsednik USKS

Doc dr Vojislav Giga Bivši predsednik USKS