obaveštenja

Udruženje kardiologa Srbije

nazad

12.10.2017

ABECEDA NAMIRNICA – SLOVO T

Iz Evropskog kuvara(The European cook book by ESC, 2010)

*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Testenine

Bele testenine sadrže manje vlakana, minerala i vitamina nego integralne, ali su i dalje dobar izvor ugljenih hidrata. Imaju malo masti i srednji glikemijski indeks (GI). Svaka testenina ima svoje vreme pripreme, koje je uglavnom označeno na pakovanju. Testenina mora da se kuva sve dok ne postane „al dente“; ako se prekuva povećava se GI.

Tunjevina

Ova morska riba može da poraste do 3 metra u dužini i više od 400 kg u težini. Kao rezultat, uglavnom se prodaje u komadima. Meso je roze boje i ima srednju količinu masnih supstanci. Tuna je nižeg kvaliteta od sabljarke. Meso ima malo masti, bogato je vitaminom E i Omega 3 i igra važnu antioksidirajuću ulogu. Tunjevina može da se kupi sveža ili konzervirana u ulju ili salamuri. Proizvodnja konzervirane tunjevine čuvane u ulju je veliki biznis, ali kvalitet zavisi od dela tune koji se koristi, ulja koje se koristi za čuvanje i tehnologije koja se koristi u procesu. Najcenjeniji deo je roze, meki stomak. Tunjevina u salamuri ima značajno manje kalorija od one u ulju, ali nijedna se ne preporučuje ljudima koji pate od hipertenzije, arterioskleroze, kardiocirkulatornih i bolesti jetre zbog velike količine soli.

Teletina

Teletina je belo meso s malo masti i veliki sadržajem proteina.

Pogledajte originalni članak