obaveštenja

Udruženje kardiologa Srbije

nazad

11.10.2021

Avatar studija u okviru Late Breaking Clinical Trial session na AHA 2021 kongresu

UKS obaveštenja

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je randomizovana, multicentrična, multinacionalna studija Avatar, čiji je autor i glavni istraživač Doc dr Marko Banović,  prihvaćena i biće prezentovana u okviru sesije „ Late Breaking Clinical Trials“ na American Heart Association (AHA) kongresu koji se održava 13-15. novembra u Americi. Studiju su dominantno izneli kardiolozi i kardiohirurzi iz UKCS. Glavni ko-istraživač sa kardiohirurgije je Prof Svetozar Putnik. U studiji su učestvovale i kolege iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

Pored Srbije, u kojoj je uključen i najveći broj pacijenata, studija se sprovodila i u Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Litvaniji i Italiji.

Studija nije imala sponzora, a sprovedena je pod pokroviteljstvom UKCS.

Avatar studija (NCT02436655) je prva studija u svetu koja je ispitivala efikasnost rane zamene aortnog zaliska kod asimptomatskih pacijenata sa tesnom aortnom stenozom i očuvanom sistolnom funkcijom leve komore. S obzirom da postoji zabrana od strane AHA, kad je u pitanju objavljivanje podataka iz studije, rezultati će biti dostupni široj javnosti nakon prezentacije koja će biti održana 13. novembra na kongresu.

Nadamo se da će prezentacija Avatar studije u okviru predstojećeg AHA kongresa biti još jedan doprinos daljoj promociji srpske kardiovaskularne medicine  i UKCS.