Drage koleginice i kolege, dragi prijatelji!
 
Pred drugi krug izbora za novi UO UKS (21-23. decembar, uksrb.rs) pozivam Vas da još jednom iskoristite mogućnost da glasate za predložene kandidate i izaberete novo rukovodstvo i odbore UKS.

Sa obzirom da se 23. decembra vrši i primopredaja predsedništva UKS, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da se ukratko osvrnem na delovanje UKS u prethodnom dvogodišnjem periodu. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo skoro sve što smo imali u planu uspeli da realizujemo, u nekim stvarima čak i više nego što smo očekivali, i nadamo se, dalje podignemo ugled UKS na zavidan nivo.

Tokom ove dve godine UKS je realizovao drugi NOVA-K, ovog puta u Novom Sadu, sa fokusom na Lekove u kardiologiji, Svetski dan srca, a održani su već redovni sastanci i kongresi RG za interventnu kardiologiju (BASICS), RG za KV imidžing (KIS), a po prvi put i kongres RG za elektrofiziologiju. UKS je imao čast da podrži mnoge nacionalne simpozijume i kongrese uz aktivno učestvovanje u njihovom radu.

UKS je nastavio saradnju sa mnogim udruženjima organizacijom zajedničkih kongresa (Crna Gora, Republika Srpska kroz 34. Chapter ACC) i zajedničkih sesija na internacionalnim kongresima.  

Meni je posebna čast da sam inicirala osnivanje Foruma žena u kardiologiji, ranga RG UKS, koja je imala svoju prvu sesiju na XXII kongresu kardiologa UKS, i tek se nadamo razvoju njenih aktivnosti. 

Nastavili smo podršku mladim kardiolozima putem besplatnih kotizacija za ESC i druge kongrese, sa nastavkom i finansijske podrške za odlazak na ESC kongres za mlade lekare koji imaju primljene radove. 

Odnosi sa ESC su od prvorazrednog značaja za nas, tako da smo iskoristili priliku da aktivno učestvujemo u svim EORP registrima, a nedavno je predstavljen i evropski ATLAS projekat sa podacima iz Srbije. Od početka smo aktivno uključeni u novi EuroHeart projekat ESC, i nadamo se da ćemo u sledećem periodu imati priliku da budemo jedna od zemalja koja će naći svoje mesto u implementaciji ovog izuzetno značajnog projekta.

Tokom poslednjeg kongresa smo pokrenuli nove nagrade i inicijative. UKS je ove godine po prvi put raspisao konkurs za stipendije radi stručnog usavršavanja u inostranstvu, i ponosni smo da je tokom XXII kongresa predstavljena prva dobitnica ove stipendije.

UKS podržava naučno istraživački rad i ove godine je obnovljena Nagrada UKS za naučno-istraživački rad “Doc dr Aleksandar Popović”. Posle raspisanog konkursa izabran je i predstavljen na XXII kongresu i dobitnik za ovu godinu. Takođe, 3 najbolja apstrakta sa XXII kongresa su izabrana, a njeni autori će kao nagradu imati kotizacije za ESC kongres sledeće godine čije će troškove snositi UKS.

Uveli smo i novu nagradu UKS za renomirane stručnjake “ne-kardiologe” da bi odali priznanje i zahvalnost onima koji  se tokom cele svoje karijere bave KV medicinom, a doprineli su njenom razvoju kroz stručni, edukativni i naučni doprinos. 

Kruna aktivnosti je bio XXII kongres UKS sa više od 1000 učesnika, 100 sesija od kojih su skoro sve bile predložene od Vas i sa Vašim originalnim radovima. Putem live streaming servisa, sada imate mogućnost da pratite mnoga predavanja sa naših kongresa i on-line preko našeg podsajta Kardio-TV. Sva džepna izdanja preporuka ESC su ili štampana ili je u toku njihova realizacija. 

Posebna čast nam je bila da smo na poslednjem kongresu imali opet priliku da ugostimo Predsednicu ESC Prof. Barbaru Casadei i podpredsednika ESC Prof. Franza Weidingera iz Beča, akademika Larsa Wallentina iz Upsale, i naše velike prijatelje Eugenia Picana i Georga Athannasopoulosa, ali i mnoge druge inostrane goste koje ste i Vi imali priliku da pozovete.  

Očekujemo brži razvoj časopisa Srce i krvni sudovi koji mora da bude više prisutan u kardiološkoj javnosti, koji mora da postane prva stanica i prvo mesto objavljivanja mladih kardiologa (kao što je nama bio časopis UKJ Kardiologija) ali i naučna baština koju moraju svi da neguju. Zajedno moramo da pomognemo Uredništvu u redovnom održavanju ove izuzetno značajne aktivnosti UKS i da se izborimo sa poteškoćama u realiazciji i da dobijemo nacionalnu kategorizaciju.

Tokom poslednjih izbora za RG UKS, racionalizovali smo nekoliko RG UKS spajanjem u jednu, koje će stupiti na snagu sa sledećim izabranim rukovodstvima od 2021. godine. UKS želi da bude prisutna u unutrašnjosti Srbije, “na terenu”, tako da smo imali i regionalne sastanke za kardiološke teme koje su od najvećeg interesa za lokalne centre. UKS daje podršku svim partnerskim organizacijama u ostvarenju zajedničkih ciljeva. UKS ne posmatra nijednu partnersku organizaciju kao rivala već saradnika na istom zadatku, promocije i razvoja kardiološke prakse u Srbiji u interesu svih! UKS je slobodna platforma i krovna organizacija svih kardiologa Srbije.         

I kao šlag na tortu je stigla pred kraj ovog dvogodišnjeg perioda knjiga UKS Kardiologija Klinički vodič, jedinstveno u srpskoj medicinskoj publicistici, delo koje je okupilo sve kardiologe u Srbiji i nadamo se da će biti dragocen putokaz u praksi i motivacija za buduće edukativne aktivnosti UKS koje treba da se razvijaju, i jesu posebna prilika za svako sledeće rukovodstvo.  

Na kraju, zahvaljujem se svim članovima UKS, posebno osoblju UKS, članovima UO i svim kolegama od kojih sam dobijala i osećala pravu podršku. Kroz redovna 3-mesečna obraćanja putem pisama UKS, nadam se da sam uspela i na ovaj način da Vam prenesem i približim rad i delovanje UKS tokom ove dve godine. Sigurna sam da će novo rukovodstvo na čelu sa prof. Sinišom Stojkovićem nastaviti i dalje unaprediti delatnost UKS sa novim idejama i entuzijazmom!   

U svoje lično ime i u ime UO UKS želim svim članovima, njihovim porodicama i prijateljima Srećnu Novu Godinu i Božićne praznike, dobro zdravlje, srećne trenutke i uspeh u 2020. godini.
 

S poštovanjem,
Prof. dr Ana Đorđević Dikić
Predsednik UKS

 

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije