ISS2023

Poštovane koleginice i kolege, dragi prijatelji,
preporuke za fizičku aktivnost ubrzano se razvijaju u poslednje dve decenije, i u početku su se odnosile samo na na mlade elitne sportiste.

Vremenom je definisan problem vežbanja u opštoj populaciji koja je brojnija i bavi rekreativnim ili solo vežbanjem, u prisustvu faktora rizika za koronarne arterijske bolesti i kardiovaskularne abnormalnosti. Zbog sve veće prevalencije sedentarnog načina života i trenda gojaznosti, hipertenzije i dijabetesa, lekari i sportski radnici se podstiču da promovišu vežbanje kod svih pojedinaca, uključujući i one sa  ozbiljnim kardiovaskularnim abnormalnostima. Od tog trenutka sagledan je problem paradoksa vežbanja koji može izazvati aritmogenu iznenadnu srčanu smrt ili infarkt miokarda kod ljudi sa  ardiovaskularnim problemima.

Smernice ESC-a su prve koje se zapravo bave problemom vežbanja svih pojedinaca sa ciljem da se uspostavi ravnoteža između višestrukih
prednosti vežbanja i mogućeg rizika od iznenadne srčane smrti. One preporučuju zajedničko donošenje odluka pri čemu kardiolog ima veliku odgovonost za procenu rizika. Jasno je da dok pokušavamo da  romovišemo vežbanje kod svih, među pacijentima i kliničarima će biti sve više pitanja i zabrinutosti o tome koji je ispravan i bezbedan nivo vežbanja kod bilo koje osobe.

Takođe je važno naglasiti da je sportska kardiologija relativno nova oblast i zbog toga efekat intenzivnog vežbanja na mnoge kardiovaskularne bolesti nije u potpunosti poznat u velikim kohortama. Zbog toga ste nam potrebni Vi kao verni prijatelji i stručna podrška za obezbeđivanje bezbednih fizičkih aktivnosti od srčane insuficijencije do elitnog sporta i zato Vas pozivamo da uzmete aktivno učešće u prevenciji lečenje i bezbednom koraku svih naših pacijenata 16-17. Decembra  2023 godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu.

Ove godine biće dostupna za učesnike i radionica kardiopulmonalne reanimacije sa teorijskim i praktičnim prikazom Čekamo vas i radujemo se razmeni znanja i druženju

Prof dr Ivana Nedeljković
Predsednik USKS

Doc dr Vojislav Giga
Predhodni Predsednik USKS

Hotel Mona Plaza, Beograd

Adresa: Cara Uroša 62-64, 11000 Beograd

UKS Obaveštenja

17.06.2024.

Prijave za podršku za učešće na TCT 2024

Iskoritiste priliku za mogućnost finansijske podrške za učešće na kongresu za odlazak na TCT ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

30.06.2024.

ACC sertifikovani ispit o kardiovaskularnom znanju

Polaganje sertifikovanog ispita o kardiovaskularnom znanju biće organizovano u periodu 8-9. ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije
Pogledajte sve ponovo!

Pogledajte sve ponovo!

Registrovani delegati mogu pristupiti slajdovima, video zapisima i sažetcima na zahtev

Pogledajte kongresne resurse sada.

Pogledajte
Prijava abstrakta

Prijava abstrakta

Za XXV Kongres kardiologa Udruženja kardiloga Srbije

Opširnije
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa