*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Šargarepa

Šargarepe su bogate beta karotenom, koji ima odlična antioksidirajuća svojstva koja se bore protiv srčanih bolesti i raka. Takođe štite od očnih bolesti i oštećenja kože koje uzrokuje sunce. Imaju visok glikemijski indeks, naročito kad se kuvaju. Dijabetičari bi trebalo da je umereno konzumiraju.

Šafran

Ovaj začin je poznat po dodavanju izrazite žute boje određenim jelima kao što je Milanski rižoto, bujabez, riblja supa i neki sirevi. Trebalo bi da se koristi u malim količinama kako bi se izbegao gorak ukus posle i kako jela ne bi postala previše žuta. S obzirom da šafran podstiče izlučivanje želudačnih sokova, najbolje je da ga izbegavaju oni koji pate od zapaljenja gastričnog sistema (kao što je slučaj i s ostalim začinima). Šafran je veoma skup.

Školjke

Školjke sadrže malo masti i bogate su mineralima, vitaminima i polinezasićenim masnim kiselinama. Imaju visok sadržaj holesterola, ali u obliku koji lako upijaju creva. Izbegavajte pripremu školjki u puteru i masnim sosevima. Škampi i kozice imaju mnogo holesterola, dok krabe sadrže dosta Omega 3 i zato su bolje za vas.

Šećeri

Šećeri imaju visok Glikemijski indeks (GI) i, za razliku od ugljenih hidrata, imaju mnogo kalorija i goje. Zato posredno oštećuju koronarne arterije i nisu preporučljive za dijabetičare, jer se brzo upijaju i mogu da povećaju glikemiju. Šećer od šećerne trske ne sadrži ni masti ni vlakna i jednostavan je ugljeni hidrat. Smeđi šećer sadrži malu količinu vitamina i minerala. Najbolje je da se koristi malo meda umesto šećera. Svetska zdravstvena organizacija je odredila da mala količina šećera (jedna navršna kašičica - 23 kcal) dnevno može da bude deo zdrave ishrane za dijabetičare, ali moraju da obrate pažnju na šećere koji se nalaze u pakovanim proizvodima, naročito grickalicama, slatkišima, čokoladama itd. Šećeri takođe mogu da oštete i zube ubrzavajući karijes.

Pogledajte originalni članak

CARDIONAISSUS

Kongresi

CARDIONAISSUS

23-26. maj 2024.

Lokacija: Niš

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije