*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Slovo D

Dezerti i kolači

Dezerti i kolači nisu preporučljivi za dijabetičare i trebalo bi da se izbegavaju, jer su bazirani na jajima, puteru i šećeru. Imaju visok glikemijski indeks i njihov šećer (saharoza) se brzo apsorbuje što podiže nivo glukoze u krvi. Dezerti i kolači koji se prave od integralnog brašna, maslinovog ulja, svežeg voća, belanaca, nemasnog jogurta ili sorbei mogu da se jedu umereno. Oni koji se prave sa svežim voćem su naročito bolji, jer su bogati fruktozom. Ako ste dijabetičar, jedite samo domaće proizvode sa zaslađivačima i izbegavajte instant smese i one koji su kupljeni u pekari.

Rastvorljivi vitamini u masti (kao vitamin E) se lakše upijaju iz nerafinisanih masti u poređenju s obrađenim mastima. Veoma preporučujemo da koristite ekstra devičansko maslinovo ulje, suncokretovo, ulje iz pšeničnih klica ili kukuruzno ulje. Ekstra devičansko ulje je antioksidant koji smanjuje ili otežava stvaranje slobodnih radikala i tako štiti arterije. Nikad ne treba da jedete prženu hranu. Potrudite se da jedete uglavnom polinezasićene i monozasićene masti; one se smatraju „dobrim“ mastima i nalaze se u orašastim plodovima, ribi i biljnom ulju. 20-30% kalorijskog unosa bi trebalo da dolazi iz masti. Manje od 10% bi trebalo da dolazi iz zasićenih masti. Važno je primetiti da 80% štetnih masti dolazi iz industrijske hrane kao što su krekeri i grickalice. Trenutne smernice preporučuju proizvode od leguma, voća i brašna od celog zrna.

Divljač

Divljač poput srne, jelena i divlje svinje ima žilavije tamno meso koje sadrži malo vode i masti, ali je bogato proteinima, vitaminima i mineralnim solima. Ptice imaju manje žilavo i svetlije meso. Obe vrste divljači treba da budu okačene pre pripremanja, jer to omekšava meso i daje mu delikatnu aromu.

Dinja i lubenica

Bogate likopenom i karotenoidima koji pomažu u kontrolisanju bolesti povezanih sa starošću kao što je rak i Alchajmer.

Divlje bilje

Divlje bilje je jeftino i dostupno tokom cele godine. U njega spada spanać, koji je bogat mineralima i gvožđem i pruža obilje vitamina i folne kiseline. Bilje je bogato vitaminima A, B2, PP, C i mineralnim solima, i oni mogu da se očuvaju kuvanjem na niskoj temperaturi. Takođe ih je najlakše uključiti u recepte zbog njihovog karakterističnog ukusa. Lišće repe sazreva tokom cele godine i ima detoks svojstva. Katalonska cikorija, najćešće korišćena od svih cikorija, važna je zbog fosfora, kalcijuma, vitamina A i mineralnih soli. Njen gorak ukus podstiče izlučivanje želudačnih sokova. Široki list i bele vrste je najbolje jesti sirove s ringlicama. Zelena salata je bogata pročišćavajućim hlorofilom i ukusna je u vrelim supama. Rimska salata takođe sadrži vitamin C. Boražina ima terapeutska svojstva - stimulans je, hipotenzivni je, diuretik i depurativ. U kulinarstvu, tradicionalno se koristi za punjenje Ravioli di Margo.

Slovo

Džemovi

Džemovi sadrže dosta šećera i ne mnogo vitamina. Dijabetičari bi trebalo da ih izbegavaju.

Džigerica

Džigerica sadrži dosta gvožđa i proteina, ali takođe ima sadržaj visokog holesterola. Zato je najbolje izbegavati je.

Slovo Đ

Đumbir

Na Orijentu, koren đumbira je korišćen hiljadama godina za kulinarstvo i u medicinsku svrhu. Poznat je po umirujućem uticaju na zapaljenje gastrointestinalnog sistema i za lečenje simptoma povezanih s mučninom. U fitoterapiji, preporučuje se za one koji pate od hiperkolesterolemije i za borbu protiv ranih znakova prehlade - uzimanjem napitka od tople vode, meda i kašičice sveže narendanog đumbira. Koren je takođe veoma ukusan ako se stavi u blender, onda doda ananas, jabuka ili sok od šargarepe.

Pogledajte originalni članak

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije