*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Slovo U

Ulja

Hladno ceđena biljna ulja pružaju esencijalne nezasićene masne kiseline i vitamin E. Ekstra devičansko maslinovo ulje takođe pruža polinezasićene masne kiseline i antioksidante kao što su polifenol, fitosterol, hlorofil i karotenoide. Oni pomažu u zaustavljanju aktivnosti slobodnih radikala kako bi zaštitili telo. Ekstra devičansko maslinovo ulje ne bi trebalo da mešamo s maslinovim uljem. Prvo dolazi procesom ceđenja maslina, dok je maslinovo ulje proizvod nekoliko visoko-tehnoloških procesa proizvodnje. Ekstra devičansko ulje sastoji se od mononezasićenih masnih kiselina koje ne ometaju endogenu proizvodnju holesterola. Lako se vari, dobro se čuva i može da se koristi u pripremi hrane (uključujući na visokim temperaturama - npr. za prženje). Maslinovo ulje može da se koristi samo za pripremu hrane na visokim temperaturama i takođe se sastoji od oleinske kiseline. Međutim, ova kiselina se menja (zbog različitih procesa proizvodnje) i gubi sva hranljiva svojstva.

Postoji mnogo drugih dostupnih vrsta ulja koja su dobijaju iz različitih namirnica kao što su: kukuruzno, suncokretovo, biljno, ulje kikirikija, grožđano, ulje repice, pamučno, palmino, kokosovo, susamovo, ulje duvana, čaja, itd. Semena ulja se sastoje uglavnom od polinezasićenih masnih kiselina koja imaju pozitivan uticaj na proizvodnju holesterola. U svojoj čistoj formi, preporučuju se onima koji pate od hiperholesterolemije ili kardiocirkulatornih bolesti. Međutim, mora se biti oprezan s ovim uljima, jer su izuzetno osetljiva na toplotu i mogu da podlegnu nepovratnom hemijskom propadanju ako se pregreju, što ih čini ne samo teško svarljivim, nego i štetnim za telo.

Slovo V

Vanila

Ovo nije samo aroma, nego sastojak koji dodaje aromu čak i najjednostavnijim dezertima. To radi buđenjem čula ukusa delujući kao prirodni „tester“. Trebalo bi da izbegavamo tečne i praškaste zamene koje su preplavile tržište i zbunile nepca. Dosta vanila štapića koji se prodaju su crni, osušeni i tvrdi bez mirisa; čak i kad se prokuvaju u mleku, ostaju neprimetni. Najkvalitetnija vanila je svetlo braon i liči na meso, spremna da oslobodi svoju divnu aromu. Može da se koristi ne samo u dezertima, nego i sa svinjskim i jagnjećim jelima.

Voće

Voće je ključno zbog vitamina, ugljenih hidrata i mineralnih soli koje sadrži. Jednako važan je i sadržaj vlakana koji omekšava izmet i omogućava redovan rad creva. Svi bi trebalo da se trudimo da jedemo pet porcija voća i povrća dnevno. Dijabetičari takođe mogu da jedu svo voće, sve dok to čine umereno. Voće se najlakše ubacuje kao užina između obroka.

 

Pogledajte originalni članak

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

12.04.2024.

Prijava za podršku za učešće na BASICS+ 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za ostvarivanje prava na pružanje podrške za ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije