*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Alkohol

S obzirom da ga telo brzo upija i koristi, alkohol nam pruža samo eneriju, tako da bi količinu koju unosimo trebalo da ograničimo u bilo kojoj zdravoj dijeti. Nema nutritivnu vrednost i sadrži dosta kalorija: 1 g alkohola sadrži 7 kcal, što je skoro isto kao salo (9 kcal). Zbog toga što alkohol blokira stvaranje šećera u jetri, može da izazove hipoglikemiju. Dijabetičari koji ne žele da se odreknu pića bi trebalo da ga konzumiraju što je manje moguće, i da nadoknade svaku potrošnju ugljenim hidratima. Previše alkohola može da izazove gojaznost, viši krvni pritisak i viši holesterol, koji su faktori rizika za kardiovaskularne bolesti.

Alkoholna pića poput piva i vina

Kada se uzima umereno, čašica uz obrok može da zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze. Crveno vino sadrži flavonoide, koji doprinose očuvanju srca zahvaljujući svojoj antioksidantnoj akciji koja čuva arterije čistim i povećava nivo “dobrog” holesterola (HDL). Nedeljne granice od 21 jedinice za muškarce i 14 za žene ne bi trebalo da se prelaze (jedna jedinica je jednaka čaši vina ili piva ili maloj čaši žestine). Ako pređete granice, koristan efekat će da bude izgubljen i umesto toga ćete da povećate rizik po zdravlje.

Artičoke

Artičoke sadrže cinarin, supstancu koja je zabeležena po tome što stimuliše izlučivanje žučnog sekreta - zato se preporučuju ljudima koji pate od bolesti jetre. Takođe su delimično bogate vlaknima i taninom i imaju antidiarejska svojstva. Veoma preporučujemo artičoke.

Avokado

Avokado sadrži mononezasićene masti i bogat je vitaminom E, kao i raznim drugim vitaminima i mineralima.

Pogledajte originalni članak

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije