*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Lovor

Lovorovo lišće pomaže apetitu i probavi, kao i u borbi protiv nadutosti i širenju bronhija (što povećava kapacitet pluća). Ova biljka ima aromatično lišće koje se koristi u pripremi hrane radi dodavanja arome mesu, ribi i sosevima.

Limun

Zahvaljujući nisko kaloričnom sadržaju, limun može da se koristi u redukcionim dijetama kao osvežavajuće piće ili začin. Bogat je vitaminima i mineralnim solima i pomaže probavi. Takođe sadrži supstance koje pomažu ojačavanju zidova krvnih sudova, a imaju i dezinfekciona i astringentna svojstva.

Laneno seme

Bogato s Omega 3, laneno seme je dobro za dijabetičare, jer podstiče funkcionisanje insulina.

Losos

Losos je bogat s Omega 3 i ima malo zasićenih masti. U poređenju s dimljenim lososom, sveža varijanta sadrži manje soli. Štaviše, sveže ulovljen divlji losos je bolji od onog s farme riba, jer sadrži više Omega 3 i manje moguće štetnih zagađivača.

Luk

Luk nudi iste pogodnosti kao i beli luk. Stručnjaci tvrde da luk snižava nivo holesterola i krvni pritisak dok „istanjuje“ krv i zato smanjuje rizik od tromboze. Luk je dobar za dijabetičare i ljude s visokim krvnim pritiskom. Najbolje je da se jede sirov i preporučujemo da ga jedete jednom ili dvaput nedeljno.

Pogledajte originalni članak

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije