*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Nana

Prirodni tonik koji smiruje i pomaže probavi, nana ima takođe antiseptička i antibakterijska svojstva. Infuzija nanom je sjajna pre odlaska u krevet.

Narandže

Citrusno voće uopšteno, i posebno narandže, su dobro poznati po svom dobrom efektu. Sadrže kalcijum, pektin, kalijum i folnu kiselinu, ali su poznatiji po vitaminu C i sadržaju flavonoida. Ova mešavina podržava prirodnu odbranu organzma, kao i čišćenje sistema. Takođe štiti zidove krvnih sudova i podstiče rast tkiva. Narandže takođe sadrže rastvorljiva vlakna koja usporavaju apsorpciju masti.

Nar

Nar nije preterano hranljiv i sadrži dosta šećera i vitamina C. Dnevni unos od oko 50 ml soka od nara pomaže u sprečavanju nagomilavanja holesterola i masti na zidovima arterija.

Pogledajte originalni članak

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije