*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi su bogati gvožđem, magnezijumom, cinkom i proteinima koji su veoma važni za dijetu. Međutim, imaju mnogo kalorija, jer su bogati nezasićenim mastima; lešnici i makadamia orasi sadrže dosta mononezasićenih masti; dok pinjoli i orasi sadrže polinezasićene masti. Brazilski orasi su bogati magnezijumom i selenom, koji su antioksidantni minerali koji štite od srčanih oboljenja, raka i efekata starenja. Pekan orasi sadrže cink koji pomaže u jačanju imunog sistema.

Ovas

Ovas se uglavnom može naći u izobilju u žitaricama koje jedemo za doručak (kao što je musli). Ovsena vlakna su rastvorljiva i mogu da pomognu u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Imaju nizak glikemijski indeks, snabdevaju energijom i pružaju osećaj sitosti. Bogate su kalcijumom i fosforom i mogu da se koriste za pravljenje odličnih supa.

Origano

Ovo bilje ima prijatan ukus i aromu zbog prisustva esencijalnih ulja koja sadrže fenol. Vrsta sa najsnažnijim mirisom se nalazi u zapadnim delovima Evrope. Najmanji i najmlađi listovi se skupljaju i suše u senci. Kad se skupe, stavljaju se u zatvorene kontejnere kako bi se zaštitili od vlage. Ako se dobro čuva, origano može da zadrži svoj miris veoma dugo. Ovo bilje dobro ide uz meso, povrće i ribu i najbolje ga je dodavati posle kuvanja - inače može da ostavi gorak ukus u jelu.

Pogledajte originalni članak

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije