*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children"

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.
To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Riba

Riba s belim mesom je idealna za dijetu, jer je gotovo potpuno bez masti i bogata je vitaminima, proteinima i mineralnim solima. Masna riba - jegulja, haringa, skuša, losos i sardine - je jedna od malo namirnica koje sadrže Omega 3 polinezasićene masne kiseline. One pomažu u sprečavanju ateroskleroze i srčanih oboljenja. Svaka riba je bogata jodom, fluorom i kalcijumom koji je potreban da bi kosti bile veće i jače. Riba bi idealno trebalo da se jede dva do tri puta nedeljno i naročito se preporučuju ljudima s visokim krvnim pritiskom. Riba može da se peče u rerni, na roštilju, da se panira ili peče u foliji s maslinovim uljem i paradajzom koji se dodaju pri pripremi. Riba bi trebalo da se sprema bez dodavanja soli ili korišćenja soseva koji sadrže so. Druge vrste začina mogu da se koriste, kao što je beli luk, peršun, ruzmarin, žalfija i majčina dušica. Najbolji način pripreme ribe je kuvanje na pari, u mikrotalasnoj ili na roštilju. Konzumiranje ribe barem jednom nedeljno smanjuje slabljenje mentalne budnosti (izazvane starenjem) za 3%.

Nije svaka riba pogodna za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. Riba koja je obrađena sa solju, konzervirana, sušena ili dimljena bi trebalo da se izbegava, jer sadrži natrijum. Takođe bi trebalo da izbegavate dimljenu, usoljenu ili ukiseljenu haringu, ukiseljene ili usoljene inćune, bakalar, konzerviranu krabu, ostrige, dimljenog ili ukiseljenog lososa, ukiseljenu tunu i kornjaču.

Ringlice

Ringlice su ribe s relativno malo masnoće koja se nalazi u Mediteranu i istočnom Atlantiku. Rastu najviše do dužine od oko 20 cm. Ova riba je naširoko hvaljena i može da se jede sveža ili sačuvana na različite načine. Bogata je Omega 3 i proteinima. Pasta od ringlica je masovni proizvod, prodaje se u tegli ili tubi, a pravi se mlevenjem trakica od usoljenih filea s vodom, uljem ili puterom, soli, aromatičnim sastojcima i konzervansima. Ova pasta se NE preporučuje ljudima koji pate od visokog krvnog pritiska, kardiocirkulatornih bolesti, želudačnih čireva i gojaznosti.

Ruzmarin

Ovaj grm raste prirodno širom mediteranske regije. Ima veoma jak miris koji potiče od esencijalnih ulja koja sadrže kamfor, eukaliptus i terene. Ruzmarin se koristi da se doda aroma raznim jelima, uključujući meso, ribu i povrće. U 17. veku, ruzmarin je odobrio Mađarski sud nakon što je kraljica Izabela (koja je imala 80 godina i postala veoma krhka) našla novo životno nadahnuće zahvaljujući mešavini ruzmarina, nane i lavande. Otad, ruzmarin je poznat po svojoj terapeutskoj vrednosti, uključujući antiseptička, diuretska, stimulatorna i tonična svojstva. U kulinarstvu, može da se koristi cela grana, seckana ili u prahu. Iako se najbolje slaže s lukom, takođe se lepo meša i s majčinom dušicom, žalfijom i nanom.

Pogledajte originalni članak
 

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije