*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

  • Uvek kupujte sveže namirnice i jedite sirovo ili sezonsko povrće.
  • Ne zamrzavajte hranu koju ste već otapali.
  • Skinite svaku vidljivu masnoću ili kožicu s mesa i živine.
  • Belo meso se preporučuje umesto crvenog. Uvek odstranite vidljivu masnoću.
  • Što se tiče živine, pazite da je ne kuvate prekratko, jer sadrži bakterije.
  • Držite frižider čistim uvek kako bi sprečili razvoj bakterija i buđi.
  • Bacite konzerve i tegle s hranom kojoj je istekao rok trajanja.
  • Ne dodajte so unapred pripremljenim obrocima i trudite se da koristite manje soli kad pripremate ili začinjavate hranu.
  • Koristite so sa niskim sadržajem natrijuma kao alternativu.
  • Izbegavajte puter; umesto njega koristite ekstra devičansko maslinovo ulje ili margarin s omega 3.
  • Izbacite hranu bogatu životinjskim mastima(puter, salo), masne sireve, masno meso, iznutrice i pomfrit.
  • Čokolada za kuvanje može da se zameni kakaom i biljnim uljem.
  • Dijabetičari treba da obrate posebnu pažnju na pripremanje hrane. Vlažninačini kuvanja, kao što su vrenje i dugo sporo krčkanje, treba izbegavati. Umesto toga se preporučuju druge metode koje koriste „suvo“ zagrevanje, kao što su rerna, mikrotalasna i roštilj.
  • Jedite hranu bogatu vlaknima kao što su povrće, voće, proizvodi od prekrupe i zrnasto povrće. Iskoristite raznolikost proizvoda od celog zrna kao što su brašno, ječam, testenine, žitarice, musli i pahuljice koje su takođe bogate vlaknima.
  • Umesto kocki za supu, koristite meso spravljeno kod kuće ili povrćne kocke za supu i bilje i začine.
  • Ulja: Koristite ekstra devičanska maslinova, suncokretova, kukuruzna ili ulja pšeničnih klica. Takođe preporučujemo da i njih koristite umereno. Ne sudite po onom što vidite-izmerite količinu koja vam je potrebna kašikom i dodajte je jelu samo posle kuvanja.
  • Dinstajte povrće u tiganju, s malo vode umesto ulja i onda služite „al dente“. Ovo će sačuvati vitamine i minerale.
  • Zamenite jedno žumance jednim belancem. Kad u receptu piše da se koristi jedno jaje, zamenite ga s dva belanca, ili jedno belance plus jedna kašika biljnog ulja.
  • Zgusnite supe pireom, povrćem i obranim mlekom u prahu. Ovo povećava vitamin A, C i sadržaj kalcijuma.

SAVETI ZA SASTOJKE

Preporučujemo da iskoristite što češće i više sledećih sastojaka...

Sirovo i kuvano povrće(osim šargarepe); salate; većinu svežeg voća(osim banana, grožđa i manga); sve vrste ribe(uključujući sardine, skušu, svežu i konzerviranu tunu, lososa i ostrige); određene vrste mesa(uključujući ćuretinu, piletinu, zečetinu, govedinu i divljač); „dobre“ mlečne proizvode(obrano mleko, niskokalorični jogurt, niskokalorični sir), ulja, ali izaberite samo neko od maslinovog ulja, kukuruznog ulja, sojinog ulja, ulja od sesama i suncokretovog ulja; svo zrnasto povrće(uključujući soju, pasulj, grašak, kukuruz i bob); hleb od celog zrna žitarica; sve žitarice (uključujući pastu i ječam); mekinje u prahu i kakao; belanca; voćne sorbee; vodu; sveže ceđen sok od citrusa.

....ali ove bi trebalo da koristite samo retko, a i tad u malim količinama

Sve zasićene masti; prženu hranu bilo kog tipa; dimljeno meso i ribu; masna mesa(uključujući pačetinu, gusetinu, meso fazana; iznutrice: džigericu, mozak, bubrege), mesne prerađevine(uključujući kobasice, salamu, viršle, slaninu, proizvode s ražnja i konzervirano meso); slanu hranu i grickalice; paštete; „loše“ mlečne proizvode(punomasno mleko, punomasni jogurt, pavlaka, punomasni sirevi, salo i margarin); kavijar; testenine napravljene s jajima; zasićene biljne masti(kao što su palmino ulje, kokosovo ulje i majonez); kocke za supu; čokoladu; proizvode iz pekare koji sadrže puter, pavlaku, jaja, mleko, salo, kokosovo ili palmino ulje; biskvite i slične grickalice; sladoled; pića kao što su alkoholna, aperitivi, pivo i voćni sokovi; proste šećere kao što je glukoza; dezerte; sušeno voće; zaslađivače; krompire; kuvanu šargarepu; banane, mango i grođže; i svu hranu koja sadrži monosodium glutamate.

Ovo je sve bez holesterola...

Testenina; pirinač; beli ili hleb od punog zrna žitarice; brašno; krompiri; maslinovo ulje; biljni margarin; zrnasto povrće(grašak, pasulj, sočivo, kukuruz, soja); sveže voće; sušeno voće; belance; šećer; med; džem; kakao.

Pogledajte originalni članak

SERBIA PREVENT

Kongresi

SERBIA PREVENT

29-30. septembra

Lokacija: hotel Mona Plaza, Beograd

Opširnije
UKS Obaveštenja

23.07.2024.

Prijava sažetaka za XXV Nacionalni Kongres UKS

Rok za prijavu sažetaka za XXV Nacionalni Kongres UKS je 25. avgust 2024. godine.

ESC/ACC i druga obaveštenja

23.07.2024.

NCD Akademija ACC

Prvi akreditovani kurs na srpskom jeziku Kardiovaskularne bolesti i prevencija moždanog udara

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije
Prijava sažetaka

Prijava sažetaka

za XXV Nacionalni Kongres Udruženja kardiologa Srbije

Opširnije
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa