*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

Vitamini su organski sastojci koji su nam potrebni u malim dozama(1 g ili čak 1 mg po danu). Tela ih ne proizvode i zato moraju da se unose sa hranom. Ne snabdevaju nas energijom niti plastičnim materijalom (poput npr. proteina). Oni su, međutim, neophodni kao bioregulatori i ponašaju se kao "čuvari" koji proveravaju sve kako bi metabolički procesi radili ispravno. Svaki vitamin ima drugačiju ulogu s glavnima:

Folna kiselina

Takođe poznata kao folacin-potrebna za formiranje ćelija, a naročito za crvena krvna zrnca. Manjak folne kiseline ometa normalan tok trudnoće, može da izazove anemiju i ima svoju ulogu u izazivanju kardiovaskularnih bolesti. Preporučeno je da dnevni unos folne kiseline nikad ne prelazi 1 mg. Nalazi se u zrnasto povrće, zelenom lišću povrća, klicama žita, džigerici, pivskom kvascu i ribi.

Vitamin A i beta karoten

Najvažniji za oči, povećava rast i štiti kožu. Višak vitamina A se taloži u jetri i izaziva oštećenje jetre ili kostiju. Dnevni unos ne treba da prelazi 7.5 mg za žene i 9 mg za muškarce; nalazi se u hrani životinjskog porekla kao što su džigerica, mleko, puter, jaja, sir i masna riba.

Međutim, telo može da pretvori beta karoten-koji se nalazi u šargarepama, voću i zelenom povrću-u vitamin A. Beta karoten je važan za prevenciju raka i ima antioksidantna svojstva. Preporučeni dnevni unos beta karotena je 6 mg, što je jednako unosu pet porcija voća ili povrća dnevno.

Grupa B vitamina (B1, B2, B3, B5, B6, B12)

Ovo su vitamini rastvorljivi u vodi koji igraju važnu ulogu u mnogo osnovnih bioloških procesa. Važni su za rast, pravilno funkcionisanje sistema za varenje, metabolizma, membrana i kože. Takođe obezbeđuju da nervni sistem funkcioniše dobro i favorizuju upotrebu glukoze. Ovi vitamini teže da nestanu tokom obrade, kuvanja ili čuvanja hrane i, kako se ne talože u telu, važno je da ih redovno konzumiramo.

Vitamin B1 može da se nađe u suncokretovom semenu, svinjetini, slanini, kikirikiju i integralnoj testenini; B2 u mesu, mlečnim proizvodima, džigerici, mekinjama, jajima i divljači; B3 u živini, ćuretini, tunjevini, sabljarki, sardinama i žitaricama s mekinjama; B5 u odabranom mesu(posebno džigerici), jajima, zelenom povrću, žitaricama od celog zrna i lešnicima; B6 u raznim mesima, jajima, kukuruzu, ribi, mekinjama i sočivu; B12 u odabranom mesu, mlečnim proizvodima, dagnjama, ostrigama, školjakama, sardinama, masnim ribama i jajima.

Vitamin C

Ovo je važan antioksidativni vitamin koji usporava starenje tkiva. Vitamin C značajno doprinosi pravilnom funkcionisanju imunog sistema, ojačava našu odbranu od infekcija, ubrzava zarastanje rana i fraktura i kontroliše nivo holesterola suprostavljajući se njegovoj apsorpciji.

Manjak vitamina C može da izazove krvarenje desni i nosa, pojačanu ranjivost ka infekcijama i, ako dugo traje, skorbut. Višak, s druge strane, može da izazove laksativni efekat, dijareju i gastrične smetnje. Vitamin C se uglavnom nalazi u voću i povrću; lako se uništava prilikom kuvanja i procesa čuvanja hrane.

Vitamin D

Ovaj vitamin je važan, jer povećava apsorpciju kalcijuma i fosfora u kostima. Kod mladih, pojačava rast skeleta, a kod starih sprečava osteoartritis. Manjak vitamina D može da izazove rahitis kod mladih ili slabost i bol kod odraslih. Višak, s druge strane, može da izazove oštećenje bubrega i zaliha kalcijuma. Glavni izvor vitamina D je sunce(30 minuta izlaganja dnevno je dovoljno), ulje iz džigerice bakalara, mleko, mlečni proizvodi, masna riba i jaja.

Vitamin E

Ovaj vitamin je moćni antioksidant koji čuva ćelijske membrane i sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Ojačava odbranu imunog sistema, čuva kožu zdravom i pomaže u zarastanju oštećenog tkiva. Višak vitamina E generalno ne izaziva probleme. Nalazi se u žitaricama, lešnicima, avokadima, suncokretovom ulju, kukuruznom ulju, bademima i džigerici.

Vitamin H

Doprinosi očuvanju i funkcionisanju ćelija. Nalazi se u pivskom kvascu, mesu, mleku i kikirikiju.

Vitamin K

Ovaj vitamin sintetiše se u debelom crevu. Ima anti-hemoragična svojstva i nedostatak vitamina K može da izazove probleme sa zgrušavanjem i krvarenjem. Vitamin K se nalazi u mnogim sastojcima, naročito onima s tamnozelenim listovima, u kori voća i džigerici.

Pogledajte originalni članak

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije