Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je randomizovana, multicentrična, multinacionalna studija Avatar, čiji je autor i glavni istraživač Doc dr Marko Banović,  prihvaćena i biće prezentovana u okviru sesije „ Late Breaking Clinical Trials“ na American Heart Association (AHA) kongresu koji se održava 13-15. novembra u Americi. Studiju su dominantno izneli kardiolozi i kardiohirurzi iz UKCS. Glavni ko-istraživač sa kardiohirurgije je Prof Svetozar Putnik. U studiji su učestvovale i kolege iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

Pored Srbije, u kojoj je uključen i najveći broj pacijenata, studija se sprovodila i u Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Litvaniji i Italiji.

Studija nije imala sponzora, a sprovedena je pod pokroviteljstvom UKCS.

Avatar studija (NCT02436655) je prva studija u svetu koja je ispitivala efikasnost rane zamene aortnog zaliska kod asimptomatskih pacijenata sa tesnom aortnom stenozom i očuvanom sistolnom funkcijom leve komore. S obzirom da postoji zabrana od strane AHA, kad je u pitanju objavljivanje podataka iz studije, rezultati će biti dostupni široj javnosti nakon prezentacije koja će biti održana 13. novembra na kongresu.

Nadamo se da će prezentacija Avatar studije u okviru predstojećeg AHA kongresa biti još jedan doprinos daljoj promociji srpske kardiovaskularne medicine  i UKCS.  

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije