Poštovani,

Želimo da Vas obavestimo da će se 10. decembra 2022. u hotelu Mona Plaza, Beograd, održati simpozijum pod nazivom: ISS2022 „Iznenadna srčana smrt u sportu i rekreaciji: Kako sprečiti tragičan kraj?” koji je planiran za 10. decembar 2022. godine, u Beogradu u Organizaciji Udruženja za sportsku kardiologiju Srbije.

Incidenca iznenadne srčane smrti (ISS) kod sportista kreće se od 1:40 000 do 1:250 000,2-5 i na ovu varijaciju utiče heterogenost u metodologijama, populacijama i sportskim disciplinama između studija. Smrtni slučajevi među mladim sportistima (starosti ≤35 god) se uglavnom javljaju u dobi od 14 do 30 godina i najčešći su u drugoj deceniji života. Preko 80% ISS se javlja tokom intenzivnog treninga ili takmičenja.

Takođe, sa porastom broja rekreativaca koji se ne javljaju na skrining preglede niti na kontrolne preglede povećala se učestalost ISS u teretanama i na terenima. Ovaj rizik se razlikuje u zavisnosti od starosti sportista i prisustva kardiovaskularnih bolesti.

Svaka starosna grupa treba da ima stroge preporuke koje se tiču vrste, trajanja i snage sporta koji se bavi. Zbog svega toga, USKS ima poseban cilj da podigne svest stručne javnosti ali i opšte populacije o značaju skrininga i rane prevencije ISS kao i neophodne posebne edukacije lekara, tehničara i sportskih radnika za praćenje i lečenje sportista i rekreativaca i poznavanje karakteristika svih sportova i normal nih kao i patoloških odgovora na vežbanje.

Takođe, poseban segment edukacije jeste primena lekova i suplemenata u različitim ciljnim grupama od elitnih sportista do naizgled zdravih rekreativaca kao i osoba sa srčanim oboljenjem koje takođe treniraju.

Informacije o programu i registraciji na www.usks.org, kao i na sajtu tehničkog organizatora agencije Rubicon travel (www.rubicontravel.rs)

Prof dr Ivana Nedeljković Predsednik USKS

Doc dr Vojislav Giga Bivši predsednik USKS

 

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije