Poštovane kolege,

Obaveštavam vas da je od 13. do 14. decembra u Nici održana godišnja konferencija o edukaciji iz kardiologije u evropskim i van evropskim zemljama kao i o neophodnosti uskladjivanja programa teorijske nastave i veština koje se tokom subspecijalističkih studija iz kardiologije moraju savladati. Prilagodjavanje i ujednačavanje programa je sa ciljem što bolje kardiološke prakse, istraživanja u kardiologiji, ali i saradnje medju kardiolozima. Da bi se što bolje pripremili za ovaj sastanak svako od nacionalnih koordinatora za edukaciju uradio je za svoju zemlju široku anketu koja je obuhvatila 127 pitanja "ESC Survey on National Training in Cardiology in Europe 2016" iz oblasti naše poslediplomske edukacije i to posebno kliničke prakse, specijalističke i subspecijalističke studije. Takodje smo uradili kratak prikaz naše specijalističke i subspecijalističke nastave vezane za kardiologiju. Sa svim ovim dokumentima kao i prezentacijama tokom sastanka i interaktivnim diskusijama možete se upoznati preko ESC linkova:
https://escardio.box.com/s/0mjb3uonb00i8g86takzswnpus60laxd
https://www.surveymonkey.com/r/ESCeduc2016
 

U toku konferencije predloženi su interaktivni besplatni programi za kardiološku edukaciju i trening za opšteg kardiologa i kurs za profesionalni kardiološki razvoj. Kursevi imaju tri komponente: teorijski program, veštine i istraživački razvoj. E-learning nastava je prilagodjena za trogodišnju ili četvorogodišnju subspecijalističku kardiološku edukaciju koja je sastavni deo kardiološkog obrazovanja u svim zemljama EU i bazira se na ESC uz napomenu da Španija, Irska, Malta, Španija i Portugal imaju četvorogodišnje kardiološko školovanje, a posle dve godine specijalizacije iz interne medicine. 

U prilozima koje će biti dostupni na sajtu UKS naći ćete oba programa za kardiološku edukaciju kao i druge informacije o svim vidovima podrške ESC za kardiološku edukaciju. 


Veliku pomoć i podršku ESC očekujemo u našoj zemlji kako bismo promenili dosadašnji program subpecijalizacije iz kardiologije prema kome se teorijsko znanje i veštine iz ove oblasti savladjuju samo u toku jedne godine, što predstavlja izuzetak u odnosu na sve ostale zemlje u EU i van nje. 

Zajedničkim naporima UO UKS koji će uputiti zvanična pisma predloge usklađivanja kardiološke edukacije sa programima u EU Veću za subspecijalističku nastavu Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugim medicinskim fakultetima u zemlji, Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, učinićemo sve napore da kardiološka edukacija u Srbiji dobije savremeni sadržaj i oblik te će mladi lekari sticati diplomu evropskog kardiologa.  

 

Nacionalni koordinator za kardiološku edukaciju 

Prof dr Milica Dekleva 

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije