Drage koleginice i kolege, dragi prijatelji!
 
UKS svim svojim članovima i njihovim najbližima želi srećnu Novu godinu i božićne praznike, uz dobro zdravlje, ispunjene snove, srećne trenutke, uspeh i nove inspiracije u 2019. godini.

Ovom prilikom želimo da vas ukratko podsetimo na ono što smo uradili u protekloj i šta planiramo za sledeću godinu.

 • UKS je kao i prethodnih godina nastavio sa podrškom mladim lekarima za odlazak na internacionalne kongrese, na prvom mestu ESC, tako da je preko konkursa UKS ukupno dodeljeno: 25 besplatnih kotizacija za mlade lekare za ESC kongres u Minhenu, za 7 mladih lekara koji su imali primljene radove pokriveni su troškovi puta i boravka, a po prvi put u saradnji sa ESC su za još 3 lekara pokriveni troškovi boravka. Pored ESC kongresa, 6 kotizacija je putem konkursa dato za Cardio-update kongres u Bratislavi i 2 besplatne kotizacije za kongres Asocijacije za akutnu intenzivnu negu ESC-a.
 • UKS je u ne-kongresnoj godini organizovao: po drugi put nacionalni simpozijum Inovacija znanje i mogućnosti razvoja kardiologije u Srbiji - NOVA-K 2018, i to posle dužeg vremena u Novom Sadu u saradnji sa Institutom za KV bolesti Vojvodina posvećen Kardiovaskularnim lekovima; Svetski dan srca 29. septembra posvećen prevenciji KV bolesti; Drugi zajednički sastanak UKS i UKCG u Budvi, PRACSIS 2018 i XII BASICS Kongres RG za interventnu kardiologiju. UKS je imao zajedničke sesije na nacionalnim kongresima Bosne i Hercegovine, Mađarske, Grčke, Rusije, uz tradicionalne internacionalne sesije ACC i 34. ACC Ogranka Republike Srbije i Republike Srpske na ACC kongresu. UKS je početkom septembra bio među nekoliko prvih zemalja koji su posle ESC kongresa organizovali on-line video interaktivnu konferenciju “Najbolje od ESC 2018”, koja je i direktno prenošena na UKS TV.
 • Ove godine smo preveli i podelili džepna izdanja ESC preporuka za Hipertenziju, Dvojnu antitrombocitnu terapiju, KV bolesti u trudnoći, IV univerzalnu definiciju infarkta (realizovalo Udruženje koronarnih jedinica Srbije), a u toku su i prevodi preporuka za Sinkopu i Perifernu arterijsku bolest, tako da ćemo do sledećeg ESC kongresa po prvi put imati prevedene i štampane prevode svih preporuka u džepnom izdanju za prethodnu godinu. 
 • Odnosi sa ESC su od prvorazrednog značaja za UKS - aktivno učestvujemo u svim EORP registrima kako na nacionalnom nivou, tako i dajući podršku i preporuke za učešće za sve registre koje bolnice i centri direktno realizuju sa ESC. UKS je deo ATLAS projekta, koji daje informacije i komparativne podatke o dostupnosti procedura, intervencija i drugih karakteristike kardiološke zdravstvene nege u zemljama ESC. 
 • Novi predsednik 34. ACC Ogranka za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku za sledeći dvogodošnji period je Prof. Duško Vulić iz Banja Luke. Zahvaljujemo se Prof. Milanu Nedeljkoviću na velikom trudu i doprinosu u stvaranju ovog ogranka kao i razvoju odnosa sa ACC. Pozdravljamo sa posebnim zadovoljstvom sledećeg Predsednika Prof. Duška Vulića, koji je od samog početka mnogo doprineo razvoju i afirmaciji ovog ACC ogranka.
 • Pored našeg web-sajta uksrb.rs posebno razvijamo dodatni UKS TV gde možete uvek naći neke od najvrednijih predavanja održanih tokom prošle godine; uksrb.rs je centralno informativno mesto udruženja sa dostupnim svim informacijama, konkursima, edukativnim materijalom, ali i mesto gde sada možete naći i informacije od šireg društvenog značaja kao što je poslednja Stručna informacija UKS o efektima hidrohlortiazida.
 • UKS poziva sve mlađe lekare da se prijave za internacionalne konkurse i stipendije, posebno ESC-a. Godinama primećujemo manjak interesovanje, energije i ambicije mladih lekara za odlazak na usavršavanja u velike inostrane centre, što smatramo ključnim u njihovom razvoju! Pozivamo sve koji su u mogućnosti da iskoriste ovu šansu koja je pred njima, a UKS će sve da uradi preko svojih kontakata da im pomogne u ostvarivanju njihovih želja! Prijavite se za ESC stipendije u 2019!!!
 • UKS sa zadovoljstvom od sledeće godine pokreće program “grant-ova” za stručno/naučno usavršavanje! Konkursi će biti objavljeni početkom godine na našem sajtu!
 • Sledeće godine imamo u planu 2 velika projekta - prvi, knjigu-priručnik/e-udžbenik UKS koji planiramo da završimo, štampamo i objavimo na sajtu UKS tokom 2019. godine; i drugi, da započnemo veliki strateški projekat ESC pod nazivom EuroHeart, sa Srbijom kao pilot zemljom (SerbHeart) sa ciljem unapređenja kvaliteta zdravstvene usluge i istraživanja u oblasti kardiovaskularne medicine putem implementacije visoko cenjene švedske IT informativne baze. Projekat započinjemo sa podrškom Srpske akademije nauke i umetnosti i Odbora za KV patologiju SANU i pozivamo sve zainteresovane, posebno rukovodioce svih tercijalnih i sekundarnih zdravstvenih ustanova, na inicijalnu konferenciju 22. januara (zgrada SANU, 9-14h) na kojoj će čuveni Prof. Lars Wallentin, jedan od lidera i tvoraca švedskog IT modela registara i prof. Chris Gale, ESC rukovodilac EuroHeart projekta, predstaviti ovaj projekat.
 • Sledeće godine imamo zadovoljstvo da vas pozovemo na sledeće kongrese i sastanke u organizaciji UKS: KIS 2019, Kongres RG za KV imidžing, 7-9. mart, Beograd; PRACSIS 2019, 29-31. mart, Jahorina; Basics XIII, Kongres RG za interventnu kardiologiju, 15-17. april, Beograd; Kongres RG za elektrofiziologiju, 6-7. juni, Beograd, i na kraju XXII Kongres UKS 17-20. oktobra na Zlatiboru!
 • UKS daje podršku svim partnerskim organizacijama u ostvarenju zajedničkih ciljeva koji doprinose smanjenju KV morbiditeta i mortaliteta i podizanju kvaliteta zdravstvene usluge! UKS čestita svim svojim članovima na individualnim uspesima koje su postigli tokom prethodne godine na međunarodnim kongresima, organizacijama, odborima, projektima, preporukama, zajedničkim dokumentima, ali još više svim onim pojedincima koji su u svojim sredinama podigli nivo kardiološke usluge na viši nivo, uveli nove kardiološke metode i načine lečenja u svoje praksu, i neguju samostalnu, autentičnu i originalnu naučnu misao i delatnost!
 • Budite uz nas, pratite naše aktivnosti koje stalno unapređujemo, a uz novogodišnje čestitke, još jednom se zahvaljujemo na podršci farmaceutskoj industriji i kompanijama za proizvodnju medicinskih sredstava, bez čije podrške sve ovo što smo uradili i što planiramo nije moguće!


S poštovanjem,
 

Prof. dr Ana Đorđević Dikić
Predsednica UKS

 

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije