UKS je ove godine obeležio Svetski dan srca 29. septembra, ne samo u Beogradu, nego i u drugim gradovima Srbije, pod sloganom "Prenesi znanje - Čuvaj svoje srce".

U noći između 28. i 29. septembra u znak podrške obeležavanju Svetskog dana srca i skretanju pažnje na ogromnu učestalost bolesti srca i krvnih sudova, crvenom bojom su bili osvetljeni pojedini objekti u Beogradu (kupola Narodne skupštine Republike Srbije, most na Adi, Avalski toranj, palata Albanija), dok jeu preko 15 gradova Srbije (Subotica, Vršac, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Beograd, Šabac, Valjevo, Užice, Čačak, Kragujevac, Zlatibor, Niš, Niška Banja, Zaječar), u saradnji instituta/zavoda za javno zdravlje i regionalnih podružnica Udruženja kardiologa Srbije organizovan veliki broj različitih manifestacija.

Fotografije sa događaja možete da vidite na sajtu događaja.

U Beogradu ste mogli da obratite pažnju na osvetljenje grada i bilborde i dođete u Kliniku na otvorenom, Tašmajdan, 29. septembar, 10-12h.

Prvi put se Svetski dan srca, akcija globalnog preventivnog karaktera sprovela u Zrenjaninu od 28. do 29. septembra 2017 godine. Akcija pod pokroviteljstvom Svetske federacije za srce (World Heart Federation), i Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organizition), a u Srbiji pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti, Ministarstva zdravlja uz  banatsku podružnicu Udruženja kardiologa Srbije, Crvenog krsta i Zavoda za javno zdravlje- preventivnog centra Zrenjanin.  Akcija je takođe podržana i na lokalnom nivou od strane Gradske uprave, predškolske i školske uprave grada i kompanija Diginet, PerSu, Ogrev,  Kulturnog centra Zrenjanina, Udruženja biciklista grada Zrenjanina. U noći između 28-29. septembra u crvenoj boji je zasijala poznata zrenjaninska ćuprija i zgrada muzeja najavljujući akciju prevemtivnog određivanja "koda zdravlja" građana. Na glavnom gradskom trgu se 29. septembra organizovalo preventivno određivanje nivoa šećera u krvi, merenja krvnog pritiska, telesne visine i telesne mase, a navedene parametre je komentarisao i razjašnjavao njihov značaj tim sastavljen od lekara opšte prakse, nutricioniste i specijalista kardiologa. U isto vreme se na trgu odvijala akcija animacije predškolskog uzrasta gde su najmlađi naši sugrađani sem divnih crteža na temu zdravlja  koje su nam doneli u poklon izveli na njima svojstven način i pravi rekreativni hepening uz muziku uz stručno vođstvo animatora. Učenici osnovnih i srednjih škola su, sa druge strane imali prilike da čuju zašto je već u njihovom uzrastu od suštinskog značaja posvetiti pažnju zdravim životnim navikama kontrole telesne mase, redovnoj fizičkoj aktivnosti, izbegavanja upotrebe duvana i alkohola kao i potrebe za periodičnim preventivnim pregledima. Učenici su imali i jedinstvenu priliku da njihovi vršnjaci- volonteri i demonstratori Crvenoh krsta na lutkama za reanimaciju demnostriraju osnovne veštine pružanja prve pomoći i kardiopulmocerebralne reanimacije. Po našoj proceni je akcija za ovih nekoliko sati na suncem okupanom trgu obuvatila više od 250 građana i preko 300 dece od najmlađih do maturanata.

Svetski dan srca je obeležen udruženom akcijom IKVB Vojvodine, Doma zdravlja Novi Sad, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje. U holu Sportskog i poslovnog centra Novi Sad (SPENS), građanima su se delili usmeni i pisani saveti u vidu flajera. Mereni su im arterijska tenzija, šećer u krvi, BMI i puls. Bili su prisutni i mališani iz vrtića "Radosno detinjstvo" koji su crtali na temu zdravog života i sa kolegama iz Službe hitne medicinske pomoći stekli prva znanja o pružanju prve medicinske pomoći. U manifestaciju je bilo uključeno petnaestak doktora i isto toliko medicinskih sestara iz gore navedenih ustanova uz podršku zamenika Pokrajinskog sekretara za zdravlje. U noći 29.09.2017.godine sat Petrovaradinske tvrđave, zgrada Izvršnog veća i Gradska kuća su bile osvetljene crvenim svetlom. Više o akciji na ovom linku.

Opšta bolnica Subotica i Odeljenje kardiologije su  u centru grada, na Trgu slobode, organizovali "Kliniku na otvorenom" u kojoj su učestvovali lekari kardiolozi i medicinske sestre subotičke bolnice. U periodu od 11 do 16 časova, svi zainteresovani sugrađani su mogli da izmere krvni pritisak, puls i da dobiju savete o prevenciji i lečenju kardiovaskularnih oboljenja.  Na Svetski dan srca aktivnosti tradicionalno ima i Zavod za javno zdravlje Subotica sa partnerima. U MZ "Aleksandrovo" održana je akcija besplatne kontrole zdravlja, a u petak predavanje na temu prevencije bolesti srca za učenike Ekonomske škole.

U Šapcu su Svetski dan srca zajedničkom akcijom obeležili Zavod za javno zdravlje i Opšta bolnica. U prostorijama Gradskog udruženja penzionera u Šapcu, od 10 do 12 sati - sugrađani su besplatno mogli da izmere krvni pritisak, šećer u krvi, kao i da dobiju uvek korisne savete i promotivni materijal. Više u videu.

Veliki doprinos se dao obeležavanju Svetskog dana srca (World heart day) i u Užicu. U Gradskom kulturnom centru Užice, od 18 do 20h, je organizovana serija od tri predavanja pod nazivom "Dan prevencije kardiovaskularnih oboljenja", u organizaciji dr Olivere Mićić, načelnice Angio sale Užice i predsednice "Zlatiborsko-moravičko-raške" podružnice UKS. Mlađe kolege kardiolozi i interventni kardiolozi iz Užica su održali sva predavanja: "Fizička aktivnost u cilju prevencije kardiovaskularnih oboljenja"- dr Katica Mraković, interventni kardiolog; "Pušenje kao kardiovaskularni faktor rizika" - dr Branko Tomić, interventni kardiolog i "Pravilna ishrana iz aspekta kardiologa" - dr Vuk Mijailović, kardiolog. Predavanja je slušala i dr Marija Marković, kardiolog iz OB Užice. Na skupu je prisustvovalo oko 50 građana. Nakon održanih predavanja  odgovarali su na pitanja svih zainteresovanih građana, pružali informacije o promenljivim i nepromenljivim faktorima rizika za razvoj KVB, delili savete o redukciji najvažnijih faktora rizika, pre svega o "tihim ubicama" i "nevidljivim faktorima rizika" koji se danas mogu uspešno lečiti, a to su svakako hipertenzija i hiperholesterolemija . Pored dobre posećenosti, građani su imali puno pitanja, pa je diskusija nakon predavanja bila vrlo interesantna. Građani su dobili savete  da treba najviše ulagati u adekvatnu primarnu prevenciju i redukciju promenljivih faktora rizika za razvoj KVB. Takođe, svi građani su dobili materijal iz KV blokova, uz zvanični štampani materijal za obeležavanje SDS. Farmaceutska kuća Krka je pružila aktivno učešće u obeležavanju SDS, a naročito saradnici iz Krke Stefan Stojanović I Željko Marinković.

Svetski dan srca 2017 obeležen je u Podružnici istočna Srbija i Zaječaru vestima u svim informacionim emisijama TV1, TVF i TV Istok 29.9.2017. godine, kao i specijalnim emisijama na tim televizijama. U emisiji na TV1  su gostovali dr Vladimir Mitov i dr darko Marković Direktor Bolnice Knjaževac koji je obeležio dan u internističkoj ambulanti u Knjaževcu. Na TVF su gostovali Dr Jolić i Dr Milan Nikolić. U specijalnoj emisiji TV Istok je gostovala dr Dragana Adamović.

Pogledajte kako da sačuvate svoje srce na zvaničnom lifletu ali i saznajte više o:

 

BASICS 2024

Kongresi

BASICS 2024

21 -23. april 2024.

Lokacija: Hotel Šeraton, Novi Sad

Opširnije
UKS Obaveštenja

15.04.2024.

Prijava za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom kongresu kardiologa 2024

Pozivamo sve zainteresovane da pošalju prijave za besplatne kotizacije za učešće na Evropskom ...

ESC/ACC i druga obaveštenja

05.10.2023.

Polaganje ACC testa Certified Cardiovascular Knowledge Examination

Poštovane koleginice i kolege,  za sve one koji su eventualno zainteresovani, u prilogu se ...

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Časopis „Srce i krvni sudovi"

„Srce i krvni sudovi" Broj 1/2024

Volumen 43

Urednik Slobodan Obradović

Opširnije